Het kan heel lastig en verdrietig zijn als je kind vaak boos of geïrriteerd is, zonder dat je precies weet waarom. Misschien merk je dat er dingen zijn die je kind dwarszitten, maar het is moeilijk om te achterhalen wat het precies is. Dit kan voor iedereen in het gezin vervelend zijn.
Soms komt die boosheid voort uit wat we noemen sensorische integratieproblemen. Dat betekent dat je kind prikkels uit de omgeving anders of sterker ervaart dan andere kinderen. Soms is dat goed zichtbaar, maar soms gebeurt het vooral ‘onder de oppervlakte’. Je kind voelt dan van binnen wel de frustratie of irritatie, maar kan moeilijk uitleggen wat het voelt of waarom. Daardoor kan het zomaar boos worden, zonder duidelijke aanleiding.
Kinderen met dit soort gevoeligheden kunnen ook last hebben van angst, soms zonder dat het duidelijk is waar die vandaan komt. Ze kunnen overgevoelig zijn voor harde geluiden, aanrakingen, plotselinge bewegingen, of veranderingen in de omgeving – denk maar aan een drukke klas. Voor een leerkracht kan het moeilijk zijn om hiermee om te gaan, omdat deze boosheid vaak ineens opkomt, vooral als je kind overprikkeld is.
Wat speelt hier eigenlijk?
Boosheid en gedragsproblemen komen meestal niet zomaar uit het niets. Soms zit er ook een lichamelijke oorzaak achter. Bijvoorbeeld dat er bepaalde reflexen uit de babytijd niet goed naar de achtergrond zijn verdwenen, zoals de Moro-reflex. Deze reflex hoort normaal gesproken na een paar maanden minder actief te worden, zodat je kind beter kan reageren op veranderingen in houding en omgeving. Blijft deze reflex actief, dan kan dat ervoor zorgen dat je kind sneller schrikt, boos wordt of overgevoelig is voor prikkels. Of er is een onderliggende emotie die het kind niet onder woorden kan brengen maar wel zijn reacties bepaalt zoals een verdrietig gevoel.
Wat kun je doen?
Gelukkig is er hulp mogelijk die precies aansluit bij wat jouw kind nodig heeft. Door een combinatie van kinderoefentherapie, reflexintegratie en emotionele ondersteuning (Kind-In-Evenwicht) kunnen we samen werken aan het verminderen van de boosheid en prikkelgevoeligheid. We kijken steeds naar wat jouw kind op dat moment het meest nodig heeft.
Wil je meer weten? Lees dan verder op deze pagina’s of neem contact met mij op via het contactformulier.