DCD

Stap de diepte in...

Wat is DCD?

DCD bij kinderen – ook wel Developmental Coordination Disorder genoemd – is een motorische ontwikkelingsstoornis die invloed heeft op bewegen, dagelijkse handelingen én sociaal functioneren. Kinderen met DCD vallen op door houterige bewegingen, moeite met fijne motoriek en uitdagingen op school of in het spel. Een vroegtijdige signalering en passende therapie kunnen het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid van je kind versterken.

DCD staat in het Nederlands bekend als een ‘ontwikkelingsstoornis van de coördinatie van bewegingen’.
Kinderen met deze stoornis ondervinden uiteenlopende problemen op het gebied van motoriek (bewegen) en dagelijkse handelingen. Maar ook gedragsmatige, sociale en cognitieve uitdagingen kunnen voorkomen. De combinatie van deze moeilijkheden kan secundair leiden tot een lagere zelfwaardering, faalangst en teruggetrokken gedrag.

De kenmerken van DCD verschillen per kind en hangen samen met leeftijd en ontwikkelingsniveau. Enkele voorbeelden:
  • Bij een jong kind worden de motorische mijlpalen vaak later bereikt.
  • Bij schoolgaande kinderen kunnen problemen voorkomen met handschrift, balvaardigheid of het meedoen aan spelactiviteiten.
  • De problemen met bewegen vallen meer op in dynamische en onvoorspelbare situaties zoals bij teamsporten.
  • In de thuissituatie zijn er vaak uitdagingen met o.a. stilzitten (bewegingsonrust), veters strikken, zwemmen, fietsen, aankleden en andere zelfzorgtaken.
  • Het bewegen is vaak onhandig of houterig en kan vaker gepaard gaan met struikelen of vallen.
  • Bewegingen ogen vaak houterig of onhandig en kinderen struikelen of vallen vaker.
  • Het werktempo ligt doorgaans lager doordat kinderen met DCD meer tijd nodig hebben om taken uit te voeren.

De therapie

Bij Stapsgewijs Kinderoefentherapie wordt het kind op een speelse en gestructureerde manier begeleid in bewegen, spelen, sporten en fijne motoriek (zoals schrijven). Ook wordt er gekeken naar de motorische basis – waaronder de rol van reflexen – en waar nodig gericht geoefend.
Recent heb ik deelgenomen aan twee geaccrediteerde, beroeps gerelateerde nascholingsprogramma’s over DCD, waarmee mijn kennis en behandelvaardigheden op dit gebied zijn verdiept.

Van DCD wordt pas gesproken wanneer aan de volgende vier criteria wordt voldaan:

  1. De motorische coördinatie ligt significant onder het niveau dat passend is voor de kalenderleeftijd.
  2. De problemen hebben een duidelijke negatieve impact op schoolprestaties of dagelijkse activiteiten.
  3. De stoornis is niet het gevolg van een medische aandoening of van een pervasieve ontwikkelingsstoornis (zoals autisme).
  4. Bij een lagere intelligentie zijn de motorische problemen ernstiger dan wat bij dat niveau verwacht wordt.
De diagnose DCD mag uitsluitend worden gesteld door een revalidatiearts, kinderarts of neuroloog. De stoornis komt naar schatting voor bij 5 tot 10% van de schoolgaande kinderen en wordt vaker vastgesteld bij jongens dan bij meisjes.

Oorzaak en onderzoek

De precieze oorzaak van DCD is nog niet bekend. De term wordt daarom gebruikt voor een combinatie van symptomen waarvoor geen andere verklaring wordt gevonden. Momenteel wordt onder andere met behulp van functionele MRI onderzoek gedaan naar de achterliggende oorzaken.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Balans: www.balansdigitaal.nl.
Heb je het vermoeden dat jouw kind DCD heeft of zie je vergelijkbare motorische problemen? Neem vrijblijvend contact op – ik denk graag met je mee. 

© 2025, Stapsgewijs |
Betalingsvoorwaarden |
Privacybeleid
website: sbddesign.nl